



2019 Oil & Natural Gas Summer Education Program

For Math & Science Teachers

<u> 10^{tn} Annual Summer Program</u>





Oil Field Glossary

from Schlumberger

Teachers,

At IPRB we have discovered just how organized & busy teachers are; yet they find the extra time to accomplish things above & beyond the norm & the expected.

Thank you for all you do!







Monday, June 24,	2019 all worksh	nops start at 8am and end by 5pm
<u>Time</u>	<u>Topic</u>	<u>Information</u>
6:30am to 7:30am	Breakfast - Hotel Restaurant All Sign in w/Connie - Atrium	
7:45am Bus Departs	HS/MS Math & High School Science Workshops Ride the Bus to the Mt. Vernon High School	Bus Departs from back side of hotel
8:00am	Elementary Science	Salon AB
8:00am	Middle School Science	Salon DE
11:30am - 12:30pm	Lunch for HS Science & Math (lunch will be delivered)	Mt. Vernon High School
11:30am - 12:30pm	Lunch for Middle School Science & Elemementary Science	Atrium
12:30pm - 4:30pm	High School Science & Math	Bus Leaves Mt. Vernon HS 4:45pm.
	All workshops end by 5pm	
5:30pm	Dinner For Everyone	Hotel Atrium
Place	Workshop	IPRB Master Teacher
Mt. Vernon HS Room B213	High School Core Science	Diane Woolverton / Laurie Vaughn
Mt. Vernon HS Room B212	Math - Middle/High School	Clyde Hurley
Hotel-Salon DE	Middle School Petro Science	Haley Metcalf / Karen Powell
Hotel-Salon AB	Elementary Petro Science	Cindy Fry / Eleanor Gillespie

Tuesday Agenda

	June 25, 2019	
6:00 - 8:00 am	BREAKFAST	
		Gary Henigman -
8:00 - 8:10	Orientation	Henigman Oil Company, Inc.
		Dr. Malone -
8:10 - 8:20	Expections for the Week	IL State University
8:20 - 8:45	Illinois Oil & Gas Industry (IOGA)	Seth Whitehead - IPRB
0.45 0.45	Detroloum Coology of II DT 1	Dr. Malone -
8:45 - 9:15 9:15 - 9:30	Petroleum Geology of IL PT 1 BREAK	IL State University
9.13 - 9.30		Carrillanianaan
9:30 - 9:40	Assign Learning Stations Teams 1 - 8	Gary Henigman - Henigman Oil Company, Inc.
9:40 - 10:40	LEARNING STATIONS	Tremgman on company, me.
10:40 - 10:55	BREAK	
		Dr. Malone -
10:55 - 11:15	Petroleum Geology of IL PT 2	IL State University
11:15 -11:40	Regulating the Oil & Gas Industry	Doug Shutt - Kendra Brockamp IDNR
11:40 - 12:30 pm	LUNCH	Atrium
12:30 - 12:55	Petroleum Geology in Illinois	Joan Crockett - Consultant
	Land & Legal Aspects	Jarred Tynes -
12:55 - 1:20	of the Industry	Black, Ballard, McDonald
1:20 - 1:35	BREAK	
1:35 - 2:00	Drilling & Producing Illinois Oil	Mike Payne - Shawnee Oil Co., LLC. Owner, PEAC, LLC.
2.00 2.05	Wall Caminas	Jerry Robinson -
2:00 - 2:25 2:25 - 2:40	Well Services BREAK	Franklin Well Services, Inc.
2:40 - 3:40	LEARNING STATIONS	
3:40 - 3:55	BREAK	
3:55 - 4:20	Geophysical Logging	Jeff Hoy - JLH Geologic Consulting, LLC
4:20 - 4:45	Hydraulic Fracturing	Mike Payne - Shawnee Oil Co., LLC. Owner, PEAC, LLC.
4:45 - 5:00	BREAK	
5:00 - 5:25	The Evolution of a Prospect	Dale Helpingstine - Shakespeare Oil
5:25 - 6:00	Ougations and Anguara	Atrium
6:00 - 6:15 6:15 - 7:30	Questions and Answers Distribution of Kits	Hotel Front Parking Lat
6.15 - 7.30	DISTIDUTION OF KITS	Hotel Front Parking Lot

LEARNING STATIONS Tuesday, June 25, 2019 - 9:40pm & 2:40pm

Station #1

Stephanie Storckman: View rock cuttings under microscope. Well site geology, looking for a show of oil. (needs electricity)

Station #2

Mike & Carla Payne: Drilling Bit & Drilling Mud...Mix it up!

Station #3

David Britton: DST "Drill Stem Testing"

Station #4

Joan Crockett: 3D Illinois Basin Model, Maps.

Dale Helpingstine: Emergency spill response - procedure and materials. (Outside)

Station #6

Jerry Robinson & Matt Davis: Well stimulation materials & activities.

Station #7 Bill Bandy: Porosity, permeability and rock core samples for teachers (needs electricity)

Station #8 Diane Woolverton: Earthquake/ Seismic Activity - "Group Seismic?"

Teacher Group #	Station #	# of Teachers(approx.)	"Group Leader"
1	1	10	Clyde Hurley
2	2	10	Eleanor Gilliespie
3	3	10	Haley Metcalf
4	4	10	Karen Powell
5	5	10	Cindy Fry
6	6	10	Seth Whitehead
7	7	10	Gary Henigman
8	8	10	Casey Lampley

Groups will be given approximately 15 minutes at each station, and then will rotate up to the next station. You will be assigned a "Group Number". Get with the "Group Leader" holding a sign with your "Group Number" for each of the two 'learning station sessions'. You will follow that leader to each of 4 stations at the 9:40am session and the other 4 stations at the 2:40pm session.



Tour Day

26-Jun	Time	Group (A)	Teachers Last Names Start with (A - L)
45 min	6:00 - 6:45a	Breakfast	Bus (A) Departs 6:45am
30 min	6:45 -7:15a	Travel to Shakespeare Oil Shop	Dave Simmons - Tonti handout, radios, hardhats
10 min	7:15 - 7:25a	restroom	
40 min	7:25 - 8:05a	Tonti Field, Shop & Emergency Prepardness	Dale Helpingstine & Jeff Scarbrough
20 min	8:05 - 8:25a	Oil Field Equipt, Observe Fresh Oil Sample, Take Group Pic, etc	Dale Helpingstine & Jeff Scarbrough
90 min	8:25 - 9:55a	Travel to Mitchell Drilling Site	Crossville area
10 min	9:55 - 10:05a	restroom (use on bus)	no restrooms at drill site
60 min	10:05 - 11:05a	Drill Rig Site around Crossville	Ryan or Chris Mitchell
10 min	11:05a - 11:15	Travel back to Gottzzs Bar & Grill	
60 min	11:15a - 12:15p	Lunch at Gottzzs Bar & Grill	Q & A, pack up Radios & Hard Hats
35 min	12:15 - 12:50p	Travel to CountryMark Refinery	
20 min	12:50 - 1:10p	CountryMark Orientation / restroom	Melissa Anslinger
50 min	1:10 - 2:00p	CountryMark Presentation	
15 min	2:00 - 2:15p	Suit-up for Refinery Tour /board bus	
40 min	2:15 - 2:55p	Tour Control Room & Lab	Return CountryMark clothing @ control room
80 min	2:55 - 4:15p	Travel back to Holiday Inn	
60 min	5:30 - 6:30p	Dinner	Hotel Atrium
3 hrs.	7:00 - 10:00p	Karaoke Fun Night (drawing names for prizes) Must be present to win!	Memory Lane Music Services Salon AB

Tour Day

26-Jun	Time	Group (B)	Teachers Last Names Start with (M - Z)
45 min	6:00 - 6:45a	Breakfast	Bus (B) Depart 6:45am
50 min	6:45 -7:35a	Travel to Patoka	Gary Henigman - About Henigman Oil 10-15 min (distribute radios & "Patoka" Article)
15 min	7:35 - 7:50a	Patoka Terminal Company	Richard Clark / Mike McKelvy (in bus tour,radio transmitter)
10 min	7:50 - 8:00a	restrooms at Marathon Facility	Marathon Facility (leave radios on bus)
95 min	8:00 - 9:35a	Marathon conference room presentation & bus tour	Brad Stahl- Marathon Petroleum Company (will need radios on bus)
50 min	9:35 - 10:25a	Travel to Petco	(need IPRB hard hats & radios)
10 min	10:25 - 10:35a	restroom break	Louden Facility
95 min	10:35 - 12:10p	Petco Operations & Drilling Activities	JD Bergman
45 min	12:10 - 12:55p	Lunch & Presentation	JD Bergman
50 min	12:55 - 1:45p	Travel to Deep Rock office	Kinmundy area
40 min	1:45 - 2:25p	Bus to pick up Ben and travel to horizontal drilling well sites under lake & return to Deep Rock Office	(need hard hats & radios) Ben Webster- Deep Rock Energy
30 min	2:25 - 2:55p	Ben show maps, discuss operations & walk through to see aquarium with Silurian Reef.	Ben Webster - Deep Rock Energy
35 min	2:55 - 3:30p	See how maps are created that show formations underground. Seismic Truck & Drilling Rig Demonstration & Discussion.	Ben Webster - Deep Rock Energy
10 min	3:30 - 3:40p	restroom break	
50 min	3:40 - 4:30p	Brief stop at Forbes State Park Dam & Travel back to Hotel	(collect radios & hard hats)
60 min	5:30 - 6:30p	Dinner	Hotel Atrium
3 hrs.	7:00 - 10:00p	Karaoke Fun Night (<i>drawing names for prizes</i>) Must be present to win!	Memory Lane Music Services Salon AB

Thursday Agenda

June 27, 2019		
6:00 - 7:30 am	BREAKFAST	
7:30 - 7:55	The Stewart Family Story	Robert Stewart - Stewart Producers, Inc.
7:55 - 8:25	Earthquakes in IL	Bill Bandy - Pioneer Oil
8:25 - 8:40	BREAK	
8:40 - 9:05	Careers in Geology	Bill Bandy - Pioneer Oil
9:05 - 9:30	Well Records / ILOIL	Melony Barrett - ISGS
9:30 - 10:05	What have you learned?	Jeopardy - Master Teachers
10:05 - 10:20	BREAK	
10:20 - 10:45	Role of ROE 13	Melanie Andrews - ROE 13
10:45 - 11:10	Geologist ideas for the classroom	Bill Bandy - Pioneer Oil
11:10 - 11:40	Thrill of Victory, Agony of Defeat	J. Roy Dee III - Dee Drilling Company
11:40 - 12:10 pm	Wrap up, evaluations, PD Hours	
12:10 - 1:00	Check out & Lunch	



See our new website - sign-up for our Newsletter and follow us on Facebook -Twitter - Instagram

See our video podcast, *Hometown Energy* that features some of the IPRB Summer Program Speakers!





2019 Summer Program Dropbox Link



Thank you to all who participated in this years Summer Program. This event could not take place without all your time and effort that was put into this program. We know you are all very busy with your everyday work and jobs and we really appreciate all of you.

.....Thank you so much!



www.iprb.org

